UKK

Miksi yritysten on tärkeää järjestää ensiapukoulutusta henkilöstölleen?

Lain mukaan työnantajan täytyy huolehtia tarvittavan ensiapuvalmiuden toteutumisesta yrityksessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yrityksessä on oltava valmius antaa ensiapua työntekijöille ja muille työpaikalla oleskeleville ihmisille. Työterveyshuolto arvioi, minkälainen on yrityksen ensiapuvalmiuden oltava. Tähän vaikuttaa se, minkä tyyppistä työtä yrityksessä tehdään ja missä olosuhteissa yrityksen henkilökunta työskentelee. Tämän arvion perusteella työterveyshuolto suunnittelee yhteistyössä työnantajan edustajan kanssa, kuinka yrityksen ensiapuvalmius toteutetaan käytännössä.

Yrityksen ensiapuvalmius koostuu käytännössä yrityksen henkilökunnan ensiapukoulutuksista, sekä ensiapuvälineistä.

Lue lisää: https://www.tyosuojelu.fi/tyoterveys-ja-tapaturmat/ensiapuvalmius

 

 

Miten Kela liittyy ensiapukoulutusten pitämiseen?

Jokainen yritys, jolla on vähintään lakisääteinen työterveyshuoltosopimus, voi hakea korvausta työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpitämisestä aiheutuneisiin kuluihin Kelalta. Korvausta voi saada sekä ensiapuvälineiden hankintaan, että henkilökunnan ensiapukoulutuksiin, osana ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa. Korvauksen määrä on enimmillään 60% ensiapukurssin kuluista, joihin sisältyy kurssin hinta ja kouluttajan mahdolliset matkakulut. Korvauksen saaminen edellyttää, että:

- Työterveyshuollon ammattihenkilön tekemässä työpaikkaselvityksessä on arvioitu tapaturmariski ja sen perusteella ensiapukoulutuksen ja välineiden tarve.

- Todetut tarpeet on kirjattu työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan.

- KELAn korvauskatto ei ole vielä täyttynyt muiden työterveyshuollon kulujen osalta.

- Ensiapukouluttajana toimii terveydenhuollon ammattilainen, joka on käynyt virallisen ensiapukouluttajan lisäkoulutuksen.

 

 

Miten ensiavun peruskurssi (16h) ja SPR:n EA1-kurssi eroavat toisistaan?

SPR on muuttanut ensiapukoulutustoimintansa voittoa tavoittelevaksi toiminnaksi vuonna 2017. Kyseessä on siis puhtaasti yritystoiminta, jonka yksi tuotteista on EA1-kurssien pitäminen. On tärkeää huomata, että Ensiapumestarin kautta käyty Ensiavun peruskurssi ja SPR:n EA1-kurssi antavat täsmälleen saman pätevyyden. Jos siis esimerkiksi työpaikkailmoituksessa sanotaan, että hakijalla tulee olla voimassa oleva EA1-pätevyys, kelpaa siihen myös todistus, joka on saatu Ensiapumestarin kautta, ensiavun peruskurssilta.

EA1 ja EA2-kurssit ovat puhtaasti SPR:n omia tuotteita, eivätkä siis mitään "virallisia standardeja" ensiavun kentällä. 

 

 

Kuinka usein ensiapukoulutusta tulisi järjestää?

Yrityksen henkilöstön ensiapukoulutus tulisi uusia vähintään kolmen vuoden välein. Tämä on alalla vakiintunut standardi, jota myös AVI valvoo. Ensiapumestarin koulutukset ovat aina kolme vuotta voimassa ja kelan hyväksymiä. Kursseilta saat myös todistuksen.

 

 

Miksi valita Ensiapumestari?

Kouluttajana toimii kokenut sairaanhoitaja ja hoitotason ensihoitaja Aapo Liukko. Hän on työskennellyt yli kahdeksan vuoden ajan monipuolisesti eri terveydenhuollon osa-alueilla, painottuen kuitenkin nimenomaan akuutti- ja ensihoitoon. Aapo on työskennellyt Suomessa usean eri sairaalan päivystyksessä, sekä kiireellisessä ensihoidossa kahdella eri hyvinvointialueella. Oppia on haettu myös ulkomailta, kuten Lontoosta ja Chicagosta. Parhaillaan Aapo viimeistelee maisteritason opintojaan Akuutti- ja Ensihoidon kehittäminen ja johtaminen - tutkinnossa, Oulun ammattikokorkeakoulussa. Lisäksi Aapo on suorittanut ensiapukouluttajan lisäkoulutuksen.

Luonteeltaan Aapo on huumorintajuinen, rauhallinen ja helposti lähestyttävä. Aapo vetää itse henkilökohtaisesti kaikki Ensiapumestarin koulutukset. Koulutuksissa pääsee jokainen harjoittelemaan mm. elvytystä, kylkiasentoon kääntämistä sekä Heimlichin otetta. Lisäksi kuullaan tositarinoita ensihoidosta.

Ota yhteyttä

Valikko

Sosiaalinen media

A website created in the WebWave website builder